Syyskuun tekstiilikierrättäjä on Anu Kudjoi

Syyskuun tekstiilikierrättäjä on Anu Kudjoi, Loitsu Creations
Kuukauden tekstiilikierrättäjäksi on valittu tekstiilitaiteilija, ompelija ja artesaani Anu Kudjoi. Anu valmistaa kierrätyspuuvillasta värjäämällä naisten vaatteita, asusteita, taidetekstiilejä, kasseja, pussukoita ja nyssyköitä sekä tekee korjaus- ja mittatilausompelua. Keväällä tuotevalikoima on laajentunut sisustuspuolelle. Anun ateljee löytyy Imatralta Kaukopäästä ja sen lisäksi hänellä on värjäämö. Tuotteita myydään myös omassa verkkokaupassa tuotemerkillä Loitsu Creations.

Anu hankkii käyttämänsä materiaalit muun muassa SaimaanVirta ry:n kierrätyksestä, kirpputoreilta ja teollisuuden ylijäämästä. Hän kertoo yleisen käsityksen olevan, että kierrätysmateriaalista valmistetut tuotteet eivät saisi maksaa mitään, koska materiaali on halpaa tai jopa ilmaista. Anu kertoo, että ”helpommalla pääsisin, jos ostaisin metritavarana kangasta”. Kierrätysmateriaalin hankkiminen vaatii lukuisia työtunteja – yhteistyötä eri tahojen kanssa, tutkimista ja etsimistä, ja kaikki tämä ottaa oman aikansa. Materiaalin hankinta on jatkuvaa. Motiva Oy:n ylläpitämä Materiaalitori tai sen kaltainen sähköinen alusta voisi olla yksi mahdollisuus saattaa tarpeet kohtaamaan ja poistotekstiili nopeammin kiertoon. Tätä mahdollisuutta tutkitaan myös SaimaanVirran toteuttamassa Kierrätystä kyliin -hankkeessa.

Anu on puuhanaisena Osuuskunta Vuoksen Taitajissa, jossa on 60 jäsentä. Jäsenistössä suurin osa on käsityöläisiä, vaikkakaan yhtenäistä tuotelinjaa ei ole tavoiteltu. Jäsenistöllä on yhteinen tapahtumatoiminta ja suurin ponnistus on keväisin ja syksyisin järjestettävät Vuoksenniskan käsityömarkkinat. Jäsenistön keskuudessa hyödynnetään paljon kierrätysmateriaaleja ja tapahtumista löytää myös erilaisia uusiotuotteita.

Anu, miksi tekstiilinkierrätys? ”Maailma hukkuu tekstiilijätteeseen. Puuvillantuotanto on jo maailman toiseksi suurin ympäristöongelma. Minusta on ihan käsittämätöntä, että tehdään tahallaan huonolaatuista puuvillaa, minkä ei ole tarkoitus edes kestää. Ihmiset haluavat ostaa viikonlopuksi sen uuden 7 euron biletopin, mitä ne pitää kerran, sitten he pesevät sen ja sen jälkeen vaate on pilalla. Vähän yritän nyt ottaa koppia näistä jätevirroista, koska on olemassa niin paljon sellaista hyvälaatuista tavaraa, mikä on vielä ihan käyttökelpoista. Haluan myös herätellä ihmisiä miettimään, että onko tässä mitään järkeä, mitä me tehdään nyt. Tämä on tavallaan myös yhden naisen protesti ympäristön puolesta! Tämä mitä teen on minulle kutsumusammatti ja palkitsevaa. Työni ja osuuskunta on minun toteutunut unelmani ” toteaa Anu.

Ajattele! Monet vaateliikkeet ottavat vastaan vanhoja vaatteita. Jos palautat vaatteet palautuslaatikkoon, ota selvää, mitä vaatteille sen jälkeen tapahtuu. Tekstiilit voivat matkata vaikkapa Saksaan kierrätysmateriaaliksi, mutta myös poltettavaksi Saksassa – onko tämä järkevää ympäristön kannalta? SaimaanVirta ry:n toteuttamalla ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittamalla Kierrätystä kyliin -hankkeella halutaan parantaa poistotekstiilien kiertoa. Kuluttajia kannustetaan kierrättämään tiedottamalla ja nostamalla esiin paikallista kierrätystä – siksi valitaan kuukauden tekstiilikierrättäjä. Poistotekstiilin ympärille kasvaa iso liiketoiminta – tuoreita ideoita, uusia tuotteita ja uutta yritystoimintaa tarvitaan myös hajautetusti.

Kuva: J-P Nihtinen