Huhtikuun tekstiilikierrättäjät Etelä-Karjalan Martat – Minna Paajanen ja Simpeleen Marttayhdistys – Eeva Taskinen

Kierrätystä kyliin -hanke tapasi hiljattain yhteistyön merkeissä hankeasiantuntija Minna Paajasen Etelä-Karjalan Marttojen Kestävästi Kaakossa -hankkeesta. Jonkin aikaa jutusteltua tiedettiin, että seuraava tekstiilikierrättäjä on Minna Paajanen ja Martat. Eikä tässä vielä kaikki – Minna vinkkasi supertekstiilikierrättäjän Simpeleen Marttayhdistyksestä – Eeva ”Eppu” Taskinen. Voi mitä Voimanaisia!!!

                 

”Ei nää Martoille mitään uusia juttuja ole”

Minna kertoo olevansa sekä Martta-ihminen että kirppari-ihminen. Minna on toiminut 7 vuotta Willit Martat -yhdistyksessä. Hän on myös ylläpitäjänä FaceBookin Positiivinen Lappeenranta ja Roskalava Lappeenranta -ryhmissä. Hänen omassa arjessaan tekstiilinkierrätys on huomioitu monella tapaa. Tekstiilin kestävyysajattelu näkyy Minnan elämässä siten, että hän ostaa myös käytettyä tekstiiliä. Etenkin lasten vaatteet kierrätetään sukulaisten kesken ja vaatteiden ostamisessa korostuu yleensäkin kestävyys – vaate kestää kulutusta ja aikaa.

Eikä nämä Martoille mitään uusia juttuja ole. Suomi on aikanaan elänyt sodasta johtuvaa pula-aikaa, jolloin pula ja puute tehostivat materiaalien käyttöä. Kaikki pyrittiin saamaan kiertoon tai käytettiin loppuun. Jo tuolloin Martat järjestivät aktiivisesti kotitalouksille pula-ajan neuvontaa ja erilaisia hyötykäyttökursseja. Sittemmin hyvinvoinnin lisääntyessä myös kierrätys unohtui.

Toiminnanjohtaja Tuija Valjakka Etelä-Karjalan Martoista kertoo, että ”me Martat olemme aina olleet ajassa mukana ja monella tapaa edelläkävijöitäkin. Marttojen teemavuodet 1930-luvulla kuului näin: ”Raakaravinto, komposti ja makki. Martat ovat tehneet aloitteen 1990-luvun lopulla mm. biojätteiden lajittelusta kunnille. Silloin biojätteiden lajittelu ei ollut vielä lakisääteistä toimintaa. Marttojen vuoden 2021 teema on ”Hyvä arki”. Tavoitteemme on kohtuullisuus. Vaikutamme sen puolesta, että yksi maapallo riittää. Arvomme ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus. Hyvästä arjesta parempi maailma.”

 

Seuraa tyyliäsi, älä muotia! “Fashion fades, style is forever”, sanoi Coco Chanel

Eeva on pukeutumismyyjä ja hänellä on yrittäjätausta. Osa Eevan elämäntyötä on ollut kangaskauppa Epuntasku ja ajatus, että ”mitään ei kannata heittää roskapönttöön”: onneksi hänellä on miljoona ideaa, onneksi hän osaa hyödyntää ja tehdä käytetyistä materiaaleista uutta ja onneksi hän on Martta. Korjausompelu ja tuunausompelu on ollut kuvioissa aina. Mummolta jääneestä verkatakista on tehty bolero ja hame – erittäin kestävää materiaalia sanoi olleen. Kertoi olevansa myös sen tyyppinen rakenteeltaan, että kaupasta ostetut vaatteet eivät istu useinkaan. Itse tekemällä ja sovittelemalla saa sopivimman vaatteen aikaan.

 

”Toisen romu on toisen aarre”

Eeva kerää kaikki mahdolliset materiaalit, joista saa askarreltua jotakin – viimeksi vanhoista videokoteloista hän on askarrellut näppäriä säilytysrasioita. Hän kertoo, että jos asusta puuttuu tietynvärinen laukku, niin hän tekee varastoissaan olevista materiaaleista laukun itselleen. Myös kierrätysmateriaalista itsetehdyt lahjat ovat Eevan tavaramerkki. Eevalla on tytär ja sisko, jolla on kolme tytärtä, ja he kaikki kierrättävät keskenään paljon.

                                                           

Martat muistuttavat, että ”ekologisin vaate löytyy jo vaatekaapistasi”! Tämä ja monta muuta Marttojen vaatekaappiteesiä löytyy Marttojen omilta sivuilta. Sivuilta löytyy myös Garderobi – Harkitse, korjaa, kierrätä. Kurkkaa sivuille: www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/garderobi/ ja www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/garderobi/garderobi-teesit/. Etelä-Karjalan Martat antavat neuvoja kestävään arkeen. Minna Paajanen Etelä-Karjalan Martoista on hankeasiantuntijana Kestävästi Kaakossa -hankkeessa, joka edistää kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Tässä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitetussa hankkeessa on järjestetty mm. kestävän elämäntavan ja ympäristöystävällisten valintojen kurssisarjoja maaseudun yhdistyksille ja yhteisöille. www.martat.fi/etela-karjala/hankkeet/kestavasti-kaakossa-hanke/

SaimaanVirta ry:n organisoima Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla.

Ajattele! Ekologisuus ei liity pelkästään tuotteen materiaaliin tai alkuperään, vaan siihen, kuinka pitkäikäinen tuote on. Myös luomutuotettu vaate on epäekologinen, mikäli se päätyy lyhyen käyttöajan jälkeen jätteeksi. Pikamuodin kuluttamisesta pitäytyminen onkin suurin yksittäinen teko ympäristön puolesta.