Kesäkuun tekstiilikierrättäjät

Kesäkuun tekstiilikierrättäjät ovat upcycling -mestareita Luumäeltä ja Parikkalasta – Taito Etelä-Suomen Riitta Nevalainen ja Jaana Leskinen

Mihin käyttää räsyt, trikoot, langanpätkät, kangastilkut, vetoketjut, pitsit, napit…? Mitä kaikkea kerrassaan upeeta ja arvokasta voi tehdä käytöstä poistetusta materiaalista? Kierrätystä kyliin -hanke suunnisti tällä kertaa Luumäelle ja Parikkalaan kysymään vinkkejä poistotekstiilin hyödyntämiseen. Varsinaiset käsityöntaitajat ja upcycling -mestarit löytyvät Taito Etelä-Suomi -yhdistyksen toiminnasta. Taitokeskus Luumäessä homman saa rullaamaan Riitta Nevalainen ja Parikkalassa puikkoja heiluttaa Jaana Leskinen. Molemmat naiset ovat koulutuksen ja pitkän kokemuksen hankkineita huippuosaajia, luovuudella rikastettuja ja rakastettuja käsityöihmisiä valmiina auttamaan, neuvomaan, ohjaamaan ja ideoimaan.

 

Jaanan erityisvahvuutena ovat kankaankudonta ja erikoistekniikat, Riitalla puolestaan neulonta ja kulttuurituottajan tietotaito. Molemmat kertovat, että käsityötaitoihin kuuluu olennaisesti kierrätys ja materiaalien hyödyntäminen uudelleen. Riitan kierrätykseen kuuluu säännölliset käynnit kirpputoreilla, vanhat neuleet hän purkaa takaisin langoiksi ja tekee jotain uutta, tilkut laittaa säästöön ja suuret kankaat kuten lakanat hän leikkaa matonkuteiksi ja kutoo matoiksi. Riitan tavoin myös Jaana hyödyntää vanhat tekstiilit räsymatoiksi ja tuunaa hyväkuntoiset kankaat erilaisiksi käyttötekstiileiksi. Esimerkiksi viimeksi on tullut luotua vanhasta puuvillamekosta nojatuolimatto. Jaana kertoo, että on tärkeää huolehtia tekstiileistä oikein, niin ne kestävät pidempään. Jaana ostaa harkiten ja laadukasta, vaikka se maksaisikin enemmän. Kuvissa näet Suomessa kierrätystekstiilistä valmistetusta Green Craft -kierrätyshuovasta valmistettuja käsitöitä. Kierrätyshuopaa on helppo leikata ja ommella koneella tai käsin. Huopa sopii hyvin esimerkiksi laukkujen ja reppujen tai korien materiaaliksi. Kuvissa myös upeita ”räsymattoja” ja räsykoreja sekä kierrätysfarkuista tehdyt tossut, joissa sashiko kirjontaa.

 

Taito Etelä-Suomi on käsityöalan yhdistys, joka järjestää taitokeskuksissa ohjausta ja mahdollisuuden käydä kutomassa, kurssitoimintaa, koululaisten kerhotoimintaa, lasten ja nuorten taiteen perusopetusta, tuotteiden myyntiä taitokeskuksissa, Taito Shopeissa ja verkkokaupassa. Ajankohtaista nyt esim.  Kesä käsillä käsityö- ja muotoiluleirit koululaisille (https://www.taitoetelasuomi.fi/index.php?k=316639) sekä kesän tapahtumat esim. Kesäpihatapahtuma 15.7. Parikkalassa (https://www.taitoetelasuomi.fi/index.php?k=316821). Kesäpihatapahtumasta löydät myös SaimaanVirran Kierrätystä kyliin -hankkeen Tekstiilitalkoot. SaimaanVirran Tekstiilitalkoot -keräyspisteelle jokainen voi tuoda kaappipuhdasta poistotekstiiliä kierrätykseen!!!

 

Taito Etelä-Suomi ry:n toiminnat ja palvelut löytyvät taitokeskuksittain – käy kurkkaamassa:

https://www.taitoetelasuomi.fi/index.php?k=213634

 

SaimaanVirta ry:n organisoima Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla.

Ajattele! Upcycling-termille ei ole toistaiseksi hyvää sanaa suomeksi. Termi kuitenkin tarkoittaa hyödyttömän materiaalin muuntamista uuteen muotoon siten, että materiaalilla on entistä parempi laatu tai suurempi arvo. Esimerkiksi tekstiilijätteestä, kuten tuotannon ylijäämästä tai leikkuupaloista, voidaan valmistaa vaatteita. Designin avulla kierrätysmateriaalista siis loihditaan jotain uutta (weecos.com).

 

Kuvat: Jaana Leskinen ja Riitta Nevalainen