Lokakuun tekstiilikierrättäjä

 

Kierrätystä kyliin -hankkeessa lokakuun tekstiilikierrättäjäksi on valittu Eko-Taipolis Taipalsaarelta

On aurinkoinen syyspäivä ja olemme Eko-Taipoliksen pihassa. Paikka on Taipalsaaren kunnan ylläpitämä kierrätysyksikkö. Meille kerrottiin, että täällä otetaan vastaan ja myydään kaikenlaista käytettyä, myös käytettyä tekstiiliä ja siksi tulimme vierailulle. Pihalla seisoo pakettiauto valmiina viemään tai tuomaan, mutta emme jää sitä ihmettelemään, vaan astumme sisään kierrätysmyymälään.

Meitä vastassa on iloinen Helena Honkanen ja kahvit – näkee, että meitä on odotettu. Helena kertoo, että on työskennellyt pari vuotta kierrätysmyymälässä. ”Meillä on myös ompelimo ja pieni puutyöverstas – jokainen täällä voi tehdä sitä, mitä jo osaa, ja sitten on mahdollisuus opetella myös uutta”, kertoo Helena. Tänne voi tuoda kaikenlaista tekstiiliä, joista myyntikuntoiset hinnoitellaan, osa vaatteista korjataan täällä ja laitetaan myyntiin. Jos talossa on ompeluosaamista, niin kierrätyskankaista voidaan ommella uusia tuotteita. Mitään ei heitetä pois ensin miettimättä vaihtoehtoa, jolla tekstiilin saisi käytettyä uudelleen. Tekstiiliä tulee niin paljon, ettei kaikkea voida itse hyödyntää ja siksi lähtee säännöllisesti pakettiautollinen kierrätystekstiiliä SaimaanVirran tekstiilikierrätykseen Imatralle.

Kierrätysmyymälässä ei koskaan voi etukäteen tietää, että mihin törmää. Tällä kertaa ihmetystä herätti upeat morsiuspuvut. Ne olivat tulleet lahjoituksena muotinäytöksestä, ja siellä ne odottivat seuraavaa käyttäjää. Nämäkin häämekot voivat vielä kulkea oikeasti alttarille tai vaikkapa teatterin puvustamoon – kuka tietää.

Faktat: Poistotekstiili on omistajalleen tarpeetonta tekstiiliä, joka sisältää sekä käyttökelpoiset, uudelleenkäytettävät tekstiilit että tekstiilijätteet eli käytöstä poistetut tekstiilit. Uudelleenkäytöllä tarkoitetaan sitä, että käytetään vaatteita tai tekstiilejä niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan tai uusien tuotteiden osina (telaketju.turkuamk.fi). Jos esimerkiksi valmistat vanhoista farkuista olkalaukun, se on uudelleenkäyttöä. https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee-itse/ompelu/8-kivaa-kasityota-jotka-voi-tehda-vanhoista-farkuista

SaimaanVirta ry:n järjestämä ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen rahoittama Kierrätystä kyliin -hanke etsii maaseudun toimijoita, yrityksiä, yhdistyksiä tai yksityisiä, jotka ovat kiinnostuneita tekstiilin paikallisesta kierrätyksestä. Mietitään yhdessä, mitä voimme tehdä. Voimme myös hyödyntää tehokasta yhteistyöverkostoamme. Ajatus tai idea voi olla suuri tai pieni, tuote tai toimintaa – tärkeintä on saada tekstiili kiertämään.