Maaliskuun tekstiilikierrättäjä on Heidi Yli-Kankahila

Rakkaalla vaatteella on pitkä ikä ja monta elämää

Kierrätystä kyliin etsi maaliskuun tekstiilikierrättäjää ja kuuli, että Lappeenrannan Saimaanharjulla harjoitetaan ”hyvän mielen ompelupalvelua”. Ompelimopalveluita tarjoaa yritys nimeltä Saimaan Pukine ja yrittäjä Heidi Yli-Kankahila. Menimme rohkeasti kysymään lisää Heidiltä.

Hyvän mielen ompelupalvelut – kysyimme Heidiltä, mitä tämä tarkoittaa? Heidi vastaa: Haluan palvella asiakkaitani mahdollisimman hyvin heti yhteistyön alusta alkaen. Kuuntelen asiakkaiden toiveet ja mielipiteet ja toteutan niitä parhaalla mahdollisella tavalla. Haluan luoda asiakkailleni hyvää mieltä ja samalla laadukkaita vaatteita, jotka kestävät aikaa. Kuluneista lempivaatteista saa loihdittua tarvittaessa uuden hyödyntämällä vanhan lempivaatteen mallia uuden mallin kaavoittamisessa. Samalla uuteen vaatteeseen voi lisätä yksityiskohtia ja esimerkiksi lyhentää vaatteen helmaa tai rakentaa pidemmät hihat. Vaatteita voi valmistaa uusista ja vanhoista materiaaleista ja hyödynnän mielelläni kierrätysmateriaaleja. Asiakkaat voivat tuoda mukanaan omat materiaalit tai ne voidaan käydä ostamassa yhdessä. Aiemmista opinnoistani ja työstäni kangaskaupassa on valtavasti hyötyä, kun asiakas pohtii eri kankaiden välillä. Usein asiakkaat eivät itse tunne materiaaleja ja laadukkaiden ja kestävien kankaiden tunnistamisesta on silloin iloa niin minulle kuin asiakkaallekin. Kankaan ei aina tarvitse olla kallis ollakseen hyvälaatuinen. Vuosikymmeniä vanhat kankaat ja langat saattavat hyvinkin kestää vielä seuraavat vuosikymmenet.

Saimaan Pukine on toiminut vuodesta 2017 Saimaanharjulla. Toimintaa luotsaava Heidi on koulutukseltaan yksilöllisen pukeutumisen artesaani ja tekstiiliartesaani. Heidin osaamismatriisista löytyy erityisesti naisten pukeutuminen, vaatteiden suunnittelu ja kaavoitus sekä kankaankudonta. Ompelimossa asioi sesonkien mukaan keväällä morsiamia ja muita juhla-asuja tarvitsevia sekä verhosuunnitteluasiakkaita. Talvella on paljon kodintekstiilien ompelua, takin korjauksia ja mittatilausvaatteiden tekoa.

Heidi suunnittelee ja muokkaa asiakkailleen aikaa kestäviä vaatteita hyödyntämällä esimerkiksi perinteikkäitä leveitä saumanvaroja, jolloin vaatetta voidaan muokata isommaksi tai pienemmäksi tarpeen mukaan myöhemmin.

Kierrätysmateriaalit inspiroivat Heidiä keksimään materiaaleille uusia käyttötarkoituksia. Aikuisen vaatteesta saa pienentämällä ja muokkaamalla sopivan lapselle. Vanhan morsiuspuvun helmasta voidaan tehdä esimerkiksi vyö toiseen hääpukuun tai hyödyntää vanhoja pitsejä irroittamalla ne varovasti ja ompelemalla käsin toiseen kankaaseen.

Kerran asiakas oli löytänyt mieleisen second hand mekon, joka ei kuitenkaan ollut sopivan kokoinen. Vaate purettiin osiin ja leikattiin kaavoiksi, siihen yhdistettiin toista kangasta ja näin syntyi uusi juhlamekko, jossa yhdistyi uutta ja vanhaa. Monesti käy niin, että ihminen ihastuu kankaan materiaaliin, väreihin, kuosiin tai kankaalla saattaa olla tunnearvoa. Silloin taitava ompelija pystyy yhdessä asiakkaan kanssa ideoimaan ja antamaan kankaalle uuden käyttötarkoituksen. Joskus pienet muutokset riittävät ja joskus tehdään kokonaan uusi vaate retrokankaasta tai jopa seinäraanusta. Asusteissa voidaan kierrättää myös vanhoja kankaita, nauhoja tai nappeja.

Heidin yksi suuri toive on, että ihmiset ymmärtävät mittatilausvaatteiden arvon: vähemmän on enemmän. Muutama korkealaatuisesti valmistettu, laadukas vaate riittää vaatekaappiin. Näitä lempiasuja voi muutella erilaisilla asusteilla esim. koruilla, huiveilla, laukuilla, hatuilla tai kengillä. Kertakäyttöisiä vaatteita ei tarvita ollenkaan.

Vinkki. Saimaa Pukineen kuvia lisää.

www.instagram.com/saimaanpukine

www.facebook.com/saimaanpukine

SaimaanVirran organisoima Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä maaseudulla.

Ajattele! Oletko joskus rakastanut jotakin vaatettasi niin paljon ja niin pitkään, että se on kulunut puhki? Mitä tunteita se herätti? Olitko tyytymätön tai pettynyt? Vai kenties iloinen siitä, että sinulla on ollut vaate, jota olet rakastanut niin paljon, että se on suorastaan puhkirakastettu? Onneksi olkoon! Valtavaa osaa vaatteista ei ehkä koskaan rakasteta puhki. Lähde: https://telaketju.turkuamk.fi/puhkirakastettu/