Marraskuun tekstiilikierrättäjä

Ilolla saamme esitellä marraskuun tekstiilikierrättäjän – Mona Melartin

Jos Peppi Pitkätossu asuisi Imatralla, niin hän asuisi Mona Melartinin kotona – ilolla saamme esitellä marraskuun tekstiilikierrättäjän Mona Melartinin. Kuvataiteilijaksi opiskellut ja pian sisustustekstiilien valmistajaksi valmistuva Mona asuu taidekäsitöiden, kierrätystekstiilien ja ennen kaikkea värien täyttämässä ateljeekodissaan Imatralla. Jo pihalla voi aistia kestävän elämäntavan elementtejä. Ulkona omenapuiden oksilla tuulessa lepattaa valkoisista kierrätyskankaista tehtyjä viirejä ja pihan perältä puusta löytyy kierrätetystä rakennusmateriaalista tehty puumaja.

Vihreää, punaista, sinistä ja keltaista

Mona kertoo harrastavansa väri-ilottelua. Joka puolella kodissa on värejä. Mona kertoo, että suomalaisten sisustustyyli muuttui 2000-luvulla, ja valkoista valkoisella -sisustuksesta tuli monen valinta. Monessa kodissa toistuu sisustusvärinä valkoinen, jota höystää harmaan sävyt ja musta. Mona toteaakin, että hän on sisustusalalle kouluttautumisen aikana innostunut käyttämään töissään myös harmaita ja seesteisiä värejä. Monan omassa tyylissä korostuvat kuitenkin kaikki värit, jopa omat farkut on kierrätyskangastilkkuja hyödyntämällä saatu sateenkaarenväreihin. Eikä Monan koti mukaile valtavirtaa – se on täynnä pieniä, koreita sommiteltuja yksityiskohtia, värikkäitä poistotekstiileillä luotuja sisutusratkaisuja, pöllötyynyjä, kudottuja henkareita, auringonkukkakoreja, sateenkaarenväriin virkattuja mattoja ja paljon kaikkea muuta. Voisipa jopa puhua jonkinlaisesta colorfulness -terapiasta tässä värien yltäkylläisyydessä.

Pitsiä ja kukkasia, kadonneita rukkasia

Mona ei etsi mitään – hän löytää. Monan materiaalinhankinta suuntautuu kirpputoreille, kierrätyskeskuksiin ja Saimaan Ammattiopiston KEKE-pisteelle. Sampossa on kestävän kehityksen paikka KEKE, joka tarjoaa talonsisäisesti kierrättäjille mahdollisuuden osallistua tekstiilinkierrätykseen. Ja samalla tekstiiliammattilaiset saavat materiaalia töihinsä. Viimeksi Mona on löytänyt pitsisen kauluksen, josta on tullut pieneen ikkunaan kappaverho. Monan laatikoista löytyy myös parittomia hanskoja, huopuneita sormikkaita ja kaiken kirjavia sukkia. Mitään ei voi heittää pois, koska kaikkea voi vielä hyödyntää jotenkin jossakin…

Saumoja ja kaitaleita, päärmeitä ja ompeleita

Vanhojen tekstiilien kerääminen on Monalle myös tunneasia. Poistotekstiileissä kulkee historia mukana. Joskus se näkyy kankaassa vaikkapa käsin tehtyinä pieninä pistoina, kun saumasta on korjattu reikä. Joissain vaatteissa on tahroja, joistain puuttuu nappi, jotkut kankaat ovat rypistyneet tai joitain vaatteita on pidetty ja huollettu hyvin. Tekstiileistä huokuu eletty elämä ja historia monellakin tapaa. Niihin liittyy paljon kertomattomia muistoja ja tarinoita.

Pyöreitä ja soikioita, nappisoppapurnukoita

Monan työ tekstiilien parissa edellyttää lajittelua – lajitella voi vaikka värien mukaan, materiaalien mukaan, tietynkokoiset erikseen tai käyttökohteen mukaan. ”Rakastan lajittelua. Nappeja lajitellessa tunti vierähtää nopeasti.”, kertoo Mona. Lajittelu auttaa sommittelussa. ”On ihana leväyttää laatikoista erivärisiä trikoita tai kudekeriä ja alkaa sommittelemaan tuotetta”, hän jatkaa. Ja kun puhumme tuotteista, niin hän nauraen kertoo, että kaikki on jo keksitty. Jos luulee keksineensä jonkun uuden tuotteen ja menee nettiin, niin huomaa, että sekin oli jo keksitty. Pinterestistä saa toki ideoita omiin tuotteisiin.  Mona valmistaa poistotekstiileistä muun muassa virkattuja mattoja, tilkkutöitä ja taidetekstiilejä. Mona kertoi, että joskus innostuu vaikkapa värjäämään kankaita erilaisilla tekniikoilla. Hiljattain hän kertoi hurahtaneensa kokeilemaan ruostevärjäystä.

Ajattele! Kiertotaloudessa tuotteet ja niiden sisältämät materiaalit säilytetään mahdollisimman pitkään käytössä kierrättämisen, materiaalien uusiokäytön tai palveluiden avulla. Ympäristön kannalta toivottavaa olisi, että suhtautuminen huolettomaan kuluttamiseen ja kepeään poisheittämiseen muuttuu ja tuotteiden käyttöikää pidennetään. Tähän tarvitaan asennetta, materiaaliymmärrystä ja käsityötaitoja. Kestäviä tuotteita voidaan huoltamalla ja korjaamalla käyttää pitkään ja käytettyjen tuotteiden materiaaleja voidaan käyttää uusiin tuotteisiin. Mitä uutta sinä voisit kehitellä poistotekstiileistä?

Kierrätystä kyliin -hanke on Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Mannner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta rahoittama hanke, joka edistää käytöstä poistetun tekstiilin aktiivisempaa hyödyntämistä. Aiemmin tekstiilinkierrättäjiksi on valittu Anu Kudjoi, Loitsu Creations sekä Eko-Taipolis Taipalsaarelta.